Gyakori kérdések

Összeszedtünk pár dolgot ami segíthet a döntéshozatalban

1. Hogyan működik a klímakészülék?

A klímakészülék a hűtendő helység teréből a külső térbe juttatja a meleget. A hűtőközeg, amely a rendszerben áramlik, elnyeli a helyiségben feleslegessé vált hőt, ami egy zárt rendszeren belül a kültéri hőcserélőbe jut. A kültéri egységben lévő ventillátor a levegőt ezen a hőcserélőn keresztül kifújja, így a hőcserélőben lévő hűtőközeg hőjét a külső levegő felveszi. Mivel a belső térből a hőt a készülék elvonta, ezért ez a tér lehűl. A belső tér hűtésekor történő hőelvonás következményeként a klímakészülék hőcserélő lamelláin lecsapódik a pára, amit kondenzvíznek nevezünk.

3. Hogyan történik a klímával a hűtés/fűtés?

Hűtés: a klímakészülék a hűtendő helységből elvonja a hőt és kint a szabadban adja azt le az átszivattyúzott hűtőközeg segítségével.
Fűtés: a klímakészülék elvonja a hőt a szabadból és a fűtendő helységben adja azt le.

5. Mit jelent a környezetbarát hűtőközeg?

Környezetünk védelme érdekében egy nemzetközi környezetvédelmi szerződés, illetve egy Európai Uniós szabályozás értelmében bizonyos hűtőközegeket a forgalomból ki kellett vonni. Az egyik ilyen gáz az R22 (freon) jelű hűtőközeg, amelyet a 2003 előtt szerelt/telepített összes szobai klímaberendezés tartalmazott. A törvénybe foglalt szabályok alapján ilyen hűtőközeget tartalmazó új berendezést már nem lehet üzembe helyezni a benne lévő gáz ózonréteg károsító hatása miatt. Azonban a régi berendezésekhez, kizárólag szervizelési célokra, meghatározott időpontig (2014 évvégéig) még lehet használni. Az új berendezéseket már olyan új gázokkal töltik fel, melyeknek nincsen az ózonrétegre káros hatásuk, vagyis környezetbarát hűtőközegek pl.: R410a vagy az R407c.

7. Mikor érdemes klíma telepítést végezni?

Akár építkezés előtt, vagy akár utólag is, bármikor. Ha már építkezéskor tudja, hogy akar klímát akkor érdemes ennek megfelelően tervezni és idejében gondoskodni az előmunkákról, hogy később már ne kelljen a kész felületeket megbontani.

9. A klíma működése mennyire zajos?

Általában 30-40 dB zajszint erősségűek a klíma berendezések, de természetesen az egyes gyártók és termékek között lehetnek jelentősebb eltérések. Érdemes minél halkabb, minél alacsonyabb zajszintű klímát választani, a saját magunk és környezetünk nyugalma érdekében.

11. Milyen hosszú a klíma készülékek átlagos élettartama?

Az élettartam összefügg a megvásárolt kílma berendezésünk minőségével, típusával, márkájával, valamint, hogy gondoskodunk-e a klíma rendszeres karbantartásáról és tisztításáról. Ezen szempontok alapján az élettartamban óriási különbségek adódhatnak. Névtelen klímát például egyáltalán nem éri meg vásárolni, mert ezek 1-2 év silány hatékonyságú működés után tönkremennek. Ugyan ez a helyzet akkor is, ha ugyan jobb minőségű, márkás készüléket választunk, de nem gondoskodunk a karbantartásról és a tisztításáról. Azt azonban kijelenthető, hogy egy minőségi készülék rendszeres karbantartás mellett 15-20 éven keresztül problémamentesen ki tudja szolgálja az igényeket!

2. Lehet klímával fűteni?

Tévhit, hogy a klímakészülék csak hűtésre alkalmas. Ma már vannak forgalomban olyan klíma berendezések, amelyek nemcsak hűtésre, hanem fűtésre is alkalmasak.
A hagyományos (on/off) készülékek is képesek fűteni, de csak maximum -5 fokos kinti hőmérsékletig, ez kiegészítő fűtésnek pl: hidegebb őszi napokon tökéletes.
Ha klímakészülékünkkel szeretnénk fűteni -5 foknál hidegebb kinti hőmérsékletben is, akkor érdemes inverteresklíma készüléket vásárolnunk. Ez a fajta klíma már képes egész télen kellemesen meleg hőt biztosítani számunkra. Szélsőségesen hideg téli időjárás esetén az inverteres klíma készülék tovább üzemel, nem áll meg, viszont teljesítménye csökken. Ha előre tudjuk, hogy télen klímával szeretnénk majd fűteni, érdemes ezt a választásunkba belekalkulálni, a szerelővel mindenképpen megbeszélni, hiszen ilyen esetben előnyösebb magasabb teljesítményű készüléket vásárolni.
A klíma fűtés előnye, hogy a klímák hőszivattyú segítségével végzik a fűtést, és “csak” áramot kell szolgáltatnunk a működéshez; ezzel szemben a gázfűtéshez áramra és gázra is szükség van. Egy átlagos klímaberendezés nem fogyaszt sok áramot; kevesebb áramra van szüksége mint pl.: egy mosógépnek. Ebből kiszámítható, hogy gazdaságosabb klímával fűteni, mint gázzal. Emellett nincs szénmonoxid-veszély sem. A radiátorokhoz képest pedig jobb a levegő elkeveredése, kedvezőbb a hőérzet.

4. Mi az energiaosztály?

Gyakran hallhatunk pl. 3.5 KW-os teljesítményről egy-egy klímakészülék reklámozása alatt, de ez az érték nem a befektetett energiát jelenti, hanem a klíma hűtő- illetve fűtőteljesítményét. A klímakészülékek esetében az energiaosztályokat az EER és a COP teljesítménytényezők alapján adják meg. A befektetett energiát az EER és a COP értékek hányadosaiból számíthatjuk ki. Ennek egyszerűsítése céljából az Európai Unión belül meghatároztak egy egységes besorolást, amit energiaosztálynak nevezünk. Az EER (Energy Efficiency Ratio) = hűtési teljesítménytényező; a hűtés hatékonyságára jellemző számadat, a hűtőteljesítmény és az elektromos teljesítményfelvétel hányadosa; mely az egységnyi villamos energiából előállított hűtőteljesítményt adja meg.
A COP (Coefficient Of Performance) = fűtési teljesítménytényező; a klímaberendezések fűtési hatékonyságára jellemző számadat; a leadott fűtőteljesítmény és az ehhez felvett elektromos teljesítmény hányadosa.
Az EER és a COP értékeihez mérten, a készülékek más-más energiaosztályba sorolandók.
A legjobb energiafelhasználású készülékeket “A” energiaosztályba sorolják, a kevésbé jókat “B”-be, és így tovább egészen “G”-ig. Ezeket a jelöléseket a készülék technikai adattáblázataiban lehet megtalálni Minél magasabbak az értékek, annál jobb hatásfokú a klímakészülék, vagyis az adott feladat (hűtés/fűtés) ellátásához kevesebb áramot használ fel, ebből adódóan energiatakarékosabb.

6. Inverteres vagy hagyományos (on/off) klímakészüléket válasszak?

Az inverteres klíma készüléknek több előnyös tulajdonsága van a hagyományos készülékekhez képest. Energiatakarékosabb, alacsonyabb zajszintű, hűtő-fűtő funkcióval rendelkezik, megszűnteti a nagyobb hőmérsékletingadozást.

8. A szakszerűtlenül telepített klímának milyen következményei lehetnek??

Szakszerűtlenül, nem megfelelő szakmai szerszámokkal, alacsony minőségi színvonalon telepített klíma nem képes megfelelő hatékonysággal működni. Másrészt könnyen túlmelegedhet a készülék, mely a klímák átlagos élettartamához képest (15 év) rövid időn belül (1-2 év) teljesen tönkremegy.

10. Kell-e karbantartani a klímát, milyen időközönként?

Igen, a klíma karbantartásról mindenképp érdemes gondoskodni. Egyes klímák esetében ez nem igényel szakembert, vannak viszont olyan klíma berendezések is, ahol nélkülözhetetlen a klíma szerelő és klíma telepítést végző szakember munkája. Ez a típustól és a márkától is függ. A legtöbb esetben a garancia is csak akkor érvényesíttethető ha gondoskodnak a SZAKSZERŰ karbantartásról.
A klíma karbantartás hiányában nem csak a klíma készülék élettartama csökkenhet le, de az egészségünkre is rossz hatást gyakorolhat, ha a szűrök és egyéb alkatrészek nem lettek szakszerűen kitisztítva.
A hűtő funkcióval rendelkező klímákat általában egy évben egyszer, míg a fűtő funkcióval rendelkezőket egy évben kétszer érdemes szervizeltetni.

12. Milyen teljesítményű (kW) klímaberendezésre van szükségem?

Egy egyszerű számítási módszerrel Ön is ki tudja számolni, hogy hozzávetőlegesen milyen teljesítményű klíma tudná ellátni az adott helyiség klimatizálását, hűtés-fűtését.
– Számítsa ki a klimatizálandó helység légköbméterét: az alapterületet szorozzuk meg a magassággal (pl. 20nm * 2,7m = 54 m3) – Miután tudjuk a légköbméter értékét, ezt meg kell szoroznunk:
35-el (abban az esetben ha a helység jól szigetelt) – 1.890W = 1,89 KW -os klímára van szükségünk
40-el (abban az esetben ha a helység közepesen szigetelt) – 2.160W = 2,16 KW -os klímára van szükségünk
45-el (abban az esetben ha a helység nem szigetelt) – 2.430W = 2,43 KW -os klímára van szükségünk